2018-02-02 14:17:21• hírek • Bede Emőke

Közel háromszáz haláleset aktája hever az ügyészek asztalán

Péntek délután sajtótájékoztatóra hívta össze a helyi média képviselőit a Szatmár Megyei Törvényszéki Ügyészség, ennek alkalmával a 2017-es évi tevékenységükről számoltak be.

Az ismertető keretében többek közt az is kiderült, miféle ügyekkel állnak szemben a megye ügyészei. A vagyon ellen elkövetett bűncselekmények száma a legtetemesebb: 2017-ben összesen 3348 ilyen esetet regisztráltak az ügyészségen. Ennek nagy része lopás, szám szerint 1006, a rablások száma pedig 19. Tavaly 176 csalási dossziét is iktattak, a rongálások száma pedig elérte az 511-et.
 

A másik gazdag csoportot az ember ellen elkövetett bűncselekmények alkotják. Mint kiderült, 2017-ben 284 esetben indítottak eljárást haláleset miatt. Ebbe a számba a gyilkosságok mellett azok a halálesetek is beletartoznak, melyek nem természetes módon történtek meg, azaz pl. a munkabalesetek, autóbalesetek, stb. A gondatlanságból elkövetett emberölések száma 2017-ben 53 volt. A testi sértések száma 824, a szexuális erőszaké pedig 17. Kiskorúval való szexuális kapcsolat létesítése okán 30 esetben indítottak nyomozást, kiskorú megrontása miatt egy személyt állítottak elő. Ezek mellett még 32 magánlaksértési ügyet is regisztráltak.
 

Amint arra a statisztika rávilágít, 2017-ben 17 olyan esetet regisztráltak, melyben az elkövető hatósági személy felé agresszív magatartást tanúsított. Ennél azonban sokkal érdekesebb a korrupciós és munkahelyi ügyek helyzete. A munkahelyi visszaélések száma eléri a 98-at, a gondatlanságoké pedig a 11-et. Hárman azért kerültek az ügyészség látkörébe, mert kenőpénzt fogadtak el, hatan pedig azért, mert megvesztegetéssel próbálkoztak.
 

A tavalyi év során 187 bűnügyi dossziét nyitottak hamisítás címszó alatt, egyetlen egyet pedig pénzmosás miatt. Ami a társas együttélés szabályainak felrúgását illeti, 120 családelhagyásos esetben indítottak eljárást.
 

Mindemellett az ügyészség arról is beszámolt, hogy bár jelentős létszámhiánnyal küzdenek, a megoldott ügyek számán ez nem érződik. Példának okáért Szatmárnémetiben egy ügyészre 215 bűnügyi dosszié vár egy évben, az országos átlag ezzel szemben 158. Ami a megoldott ügyek számát illeti, egy szatmári ügyész átlagban 94 esetet zár le, az ország többi részén ez a szám még a 70-et sem éri el. A helyzet érdekessége, hogy egy valóban ifjú csapat veszi fel a harcot nap mint nap a bűnügyekkel, ugyanis a 18 ügyész közül 13-an még tíz éve sincsenek a pályán, átlagéletkoruk pedig 30 és 40 között mozog.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: